Afgelopen weekend maakte mijn vriend Zeeuwse peperbollen, dit zijn een soort pepernoten van o.a. roggemeel en met veel anijs.
Super lekker en een aanrader om te maken voor Sinterklaas!
Ze smaken wel heel anders dan de gewone pepernoten, de anijs is heel aanwezig, heerlijk!
Voor circa 40 stuks:
- 125 g tarwebloem
- 125 g roggemeel
- half zakje bakpoeder (8 g)
- 12 g gemalen anijszaad
- 5 g koek/speculaaskruiden
- 150 g stroop
- 150 g honing
- 50 g suiker
- 50 ml water
Meng de tarwebloem, roggemeel, bakpoeder, anijs en speculaaskruiden goed door elkaar in een warmte bestendige kom.
Verwarm in een pannetje al roerend de stroop, honing, suiker en water totdat het kookt.
Schenk het kokende mengsel voorzichtig (heet!) in de kom met de andere ingrediënten en roer het direct met een houten spatel goed door tot een taaie massa.
Het lijkt nu nog een beetje te dun maar als het deeg is afgekoeld heeft het precies de juiste dikte.
Bestrooi het werkblad ruim met roggemeel en rol hierin het deeg tot rolletjes van zo’n 2 cm dik.
Snijd de rolletjes in stukjes van 2 cm en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat.
Laat een beetje ruimte over tussen de stukjes want ze worden nog iets groter.
Verwarm de oven voor op 150 graden en bak de peperbollen 10-12 minuten.
Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
Lekker bij de koffie of thee, een glaasje bisschopswijn of zomaar!