Kersttaartje met cranberry en witte chocolade frosting

geplaatst in: Recepten, Zoetigheden | 1

Kersttaartje met cranberry en witte chocolade frosting

Afgelopen weekend bakte ik een heerlijk kersttaartje met cranberry en witte-chocolade frosting. Hij smaakte niet alleen heerlijk, dit kersttaartje ziet er ook nog eens heel mooi uit! Ik gebruikte een kleine taartvorm van 15 cm, als je een grote taartvorm gebruikt zou ik de ingrediënten gewoon verdubbelen. Het handigste is als je 2 dezelfde taartvormen hebt, anders moet je twee keer een biscuitdeeg achter elkaar bakken. Ik gebruikte voor deze keer een mix voor het biscuitdeeg maar helemaal zelf maken kan natuurlijk ook.

Voor 1 taartje:

Voor het biscuitdeeg:

  • 1 pak biscuitdeegmix
  • 50 ml melk
  • 4 eieren
  • 100 gram pure chocolade

Voor de cranberrypuree

  • 140 gram cranberry’s (vers of diepvries)
  • 40 gram suiker
  • 130 ml water

Voor de witte chocolade frosting

  • 100 gram roomkaas (monchou)
  • 125 gram roomboter
  • 175 gram witte chocolade

Bekleed de bodem of bodems van de taartvorm(en) met bakpapier en vet de randen in. Verwarm de oven voor zoals aangegeven op de verpakking.Begin met het maken van het biscuitdeeg, doe de mix, melk en eieren in een kom en mix dit in 5 minuten tot een luchtig beslag. Smelt de chocolade au bain marie of in de magnetron, laat even afkoelen en mix door het biscuitdeeg heen. Giet het biscuitdeeg in de taartvormen. Zorg dat je in de ene taartvorm ongeveer 1/3 giet en in de andere 2/3, deze laatste gaan we nog door de helft snijden als hij is gebakken en afgekoeld. Bak de biscuitbodems ongeveer 35 minuten totdat ze gaar zijn en een satéprikker er weer droog uitkomt. Als je maar 1 taartvorm hebt, bak ze dan achter elkaar.

Ondertussen kunnen we de cranberrypuree maken. Doe de cranberry’s, suiker en het water in een pannetje en breng aan de kook, laat dit een minuut of 5 koken totdat de cranberry’s openbarsten en het geheel wat dikker is. Zeef dit hierna door een fijne zeef. De gezeefde cranberrypurree gaat straks in de tussenlagen van de taart.

Voor de frosting, smelt eerst de witte chocolade au bain marie of in de magnetron. Als je chocolade in de magnetron smelt, verwarm het dan telkens 20 seconden en roer daarna goed door met een houten lepel. Ga zo net zo lang door totdat chocolade helemaal is gesmolten. Laat de chocolade afkoelen.Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is. Mix de roomkaas luchtig en voeg hierna telkens een stuk roomboter toe en een beetje witte chocolade, ga net zo lang door totdat alles op is en het één romig geheel is. Laat dit even opstijven in de koelkast.

Snijd de grootste afgekoelde biscuitdeeg bodem horizontaal doormidden. Nu heb je 3 taartlagen. Besmeer de onderste laag met de helft van de cranberrypuree en leg er de tweede taartlaag op. Besmeer deze met de rest van de cranberrypuree en leg de laatste taartlaag erop. Druk goed aan. Hierna moet de frosting over de gehele taart gesmeerd worden. Maak eerst de randen aan de zijkanten dicht met een beetje frosting. Verdeel de rest over de hele bovenkant en zijkant totdat de hele taart bedekt is. Strijk het glad en verdeel gelijkmatig. Laat de taart nu opstijven in de koelkast voor minstens 2 uur, of een hele nacht. Rol nog wat overgebleven cranberry’s door de suiker en gebruik dit al decoratie op de bovenkant. Et voila, je heerlijke kersttaartje is klaar!

Kersttaartje

Detail kersttaartje met cranberry en witte chocolade frosting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *